Breaking News

Νέα

Επέτειος θανάτου Ιωάννη Καποδίστρια - Ο άγιος βίος ενός αληθινού Ηγέτη

Ιωάννης Καποδίστριας

   Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776 και πέθανε στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοελληνικού κράτους (1828-1831). Η οικογένεια του, που καταγόταν από τη δαλματική πόλη Κάπο ντ' Ίστρια και τα μέλη της είχαν πάρει τον τίτλο του κόμη (το οποίο αναγνώρισαν αργότερα και οι Ενετοί κυρίαρχοι της Επτανήσου) από τον δούκα Σαβοΐας, μετοίκησε οριστικά στην Κέρκυρα περίπου στα τέλη του 15ου αιώνα. Ο Καποδίστριας ήταν γιος του Κόμη Αντώνιου-Μάριου Καποδίστρια και έκανε τις πρώτες σπουδές στην Κέρκυρα. Αργότερα μετέβη στην Πάντοβα, όπου σπούδασε ιατρική και, μετά την αποφοίτησή του, επέστρεψε στη γενέτειρά του. Εκεί άσκησε το επάγγελμα του γιατρού για μικρό διάστημα, από τα τέλη όμως του 1798 αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην πολιτική.
   Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κυβερνήτης της Ελλάδας. Το 1803 ορίστηκε γραμματέας της Ιονίου Πολιτείας. Μετά την κατάληψη των Ιονίων από τη Γαλλία (1807), σταδιοδρόμησε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το 1812 προάχθηκε σε κρατικό σύμβουλο και συνέβαλε στην ανεξαρτητοποίηση και την διαμόρφωση της ομοσπονδιακής δομής της Ελβετίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη διπλωματικών ισορροπιών στο συνέδριο της Βιέννης (1815) και διορίστηκε στη συνέχεια από τον τσάρο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών. Όταν εξερράγη η Ελληνική Επανάσταση -της οποίας είχε αποποιηθεί την ηγεσία- παραιτήθηκε από το αξίωμά του (1822) για να μη δοθεί εντύπωση της εμπλοκής της Ρωσίας. Μετά τη συνθήκη του Λονδίνου (1827), η εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδας. Μέχρι τη δολοφονία του στο Ναύπλιο (1831) έθεσε τις βάσεις για την οργάνωση του ελληνικού κράτους και την επαναλειτουργία της οικονομίας.


Η πηγή του κειμένου αυτού, είναι ο 13ος τόμος της Εγκυκλοπαίδειας «ΔΟΜΗ» και ο 16ος τόμος της Εγκυκλοπαίδειας «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»που ανήκει στην Βιβλιοθήκη Πλούταρχου Πάστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια